Bengkung Belly Binding: veel gestelde vragen

Hoe lang draag ik de bind?

Volgens de traditie draag je de belly bind na je bevalling gedurende de hele ‘confinement’ periode. Deze periode duurt 30 tot 40 dagen na de bevalling. Omdat dat in onze moderne samenleving niet al te praktisch is, raden we aan de bind 5 – 10 dagen te dragen, zo’n 12 tot 24 uur per dag.

Wat is het verschil tussen deze bind en sluitsystemen zoals bijvoorbeeld een belly bandit?

De lengte en de pasvorm op maat. De belly bind die ik gebruik gaat van de heupen omhoog tot aan het borstbeen. Het werkt dus bij meer dan alleen de taille. Kant en klare sluitsystemen hebben de neiging organen en bekkenbodem naar beneden te duwen. Daardoor kunnen verzakkingen ontstaan of erger worden.
Geen enkel ander systeem is zo aangepast aan het lichaam als het binden met een lange doek.

Hoe effectief is belly binden als je het vergelijkt met een sluitsysteem uit de winkel?

Vergelijk het met een broek uit de winkel: one size fits all. Dat zit natuurlijk veel minder fijn en comfortabel dan een op maat gemaakt broek van en kleermaker. Het is logisch dat een bind die volledig op jouw lijf wordt aangepast betere resultaten geeft dan een one size fits all systeem.

Hoe ga je naar de wc met een belly bind om?

Voor het beste effect begin je met binden vlak onder je achterwerk. Tijdens het binden draag je gewoon een onderbroek. Die zit dan onder de bind. Wanneer je naar de wc bent geweest kan je je onderbroek omhoog trekken over de bind.

Hoe voorkom ik dat mijn belly bind omhoog kruipt, oprolt en beweegt overdag?

De belly bind beweegt omdat jij beweegt. In de culturen waar belly binding traditioneel wordt toegepast blijft de vrouw veelal in bed!
De enige manier om het opfrommelen en bewegen van de bind te voorkomen is door zelf minder te bewegen. Het dragen van een belly bind nodigt ook uit om minder te bewegen.

Ben ik te laat als ik een x-aantal maanden of jaren post partum ben?

Kort antwoord: nee! Je kan nog steeds voordelen ervaren van het binden ná 8 weken post partum.

Hoe kan een belly bind me helpen tijdens de zwangerschap?

Als je zwanger bent dan ontstaat er soepelheid in je gewrichten door het hormoon relaxine. Dit ter voorbereiding op je bevalling. Je kindje kan makkelijker door het bekkengebied heen bewegen omdat de onderdelen van je beken gemakkelijker bewegen.
Soms ontstaan hierdoor lichamelijk klachten tijdens de zwangerschap. Zitten, liggen of andere alledaagse bewegingen kunnen pijnlijk zijn.
De bind kan kort gebonden worden om zo steun te geven aan je groeiende buik, maar ook aan je bekken en/of heupen.
Voor het binden tijdens de zwangerschap is het makkelijker een sjaal, draagdoek of rebozodoek te gebruiken dan dat er iemand elke dag komt binden.

Let op: het gebruik van een belly bind tijdens de zwangerschap moet altijd onder begeleiding van een professional gedaan worden. Er is kans op meer pijn of mogelijk een probleem met de groei van je kindje.

Kan ik belly binden na een keizersnede?

Ja, maar dan wachten we tot 4-6 weken na je bevalling. We kijken hoe goed je hersteld bent.

Kan ik ook binden na een miskraam of dood geboren kindje?

Ja, het zal een bijdrage leveren aan je herstel. Zowel fysiek als emotioneel.