De geboorte van L

Ik dacht dat je het wel leuk zou vinden om te horen hoe de bevalling bij mij verlopen is. Ik kijk echt met een goed gevoel terug naar mijn bevalling!

De weeën (sorry, golvingen) waren nog niet begonnen dus ik ben weer lekker naar bed gegaan

Mijn vliezen zijn van donderdag op vrijdag nacht (van 13 op 14 okt) gebroken rond een uur of 3.00, het vruchtwater kwam er niet allemaal in 1x uit maar beetje bij beetje. Omdat de dinsdag daarvoor de verloskundige had gevoeld dat L nog steeds niet was ingedaald heb ik op advies die nacht de verloskundige gebeld, ze is gelijk gekomen om te voelen of L was ingedaald en gelukkig was dat ook zo! De weeën (sorry, golvingen) waren nog niet begonnen dus ik ben weer lekker naar bed gegaan (al lukte slapen echt niet meer) en N is die ochtend gewoon gaan werken, wel afgesproken dat hij sowieso rond de middag weer naar huis zal komen. En ik ben lekker op de bank gaan liggen om te proberen nog wat slaap te kunnen pakken maar helaas.

Om 12.00 uur in de middag komen de weeën opgang, vanaf dat moment had ik gelijk om de 5 minuten een wee van zeker een minuut lang, ze waren al wel vrij heftig maar door de ademhaling technieken heel goed op te vangen. N is om 13.00 uur thuis gekomen. Vanaf dat moment ben ik naar boven gegaan om op bed te gaan liggen.

Door de warme straal op mijn rug was de ‘pijn’ veel beter te verdragen en kreeg ik weer controle op mijn ademhaling

Rond 15.30 uur werden de weeën echt heftiger, vanaf dat moment trok het ook naar mijn rug wat erg onplezierig was en ik daardoor soms wat moeite had met het onder controle houden van mijn ademhaling. Op advies van N ben ik lekker onder de douche gaan zitten op een kruk, door de warme straal op mijn rug was de ‘pijn’ veel beter te verdragen en kreeg ik weer controle op mijn ademhaling. Ik heb N gevraagd om het bad beneden op te gaan zetten want ik wilde zo graag in bad!

De wil om in bad te gaan was vele malen groter

Hij heeft toen de verloskundige gebeld omdat ze had aangegeven dat ik zo laat mogelijk het bad in mocht gaan vanwege infectiegevaar. Ze zei tegen N dat ze dan toch graag eerst even langs wilde komen om te voelen hoeveel ontsluiting ik al had voordat ik het bad in zou gaan. Ik heb even getwijfeld of ik wel wilde weten hoeveel ontsluiting ik had omdat de weeën nu echt zo heftig waren was ik bang dat als ze mij zou vertellen dat ik nog maar 2 of 3 cm zou hebben de moed in me schoenen zou zakken, maar de wil om in bad te gaan was vele malen groter dus dan toch maar de verloskundige laten komen en heb N haar weer laten bellen.

Hangend over het babybadje maakte ik een wiegende beweging

De verloskundige komt om 17.00 (N heeft haar netjes het geboorteplan laten lezen), ik was op dat moment nog steeds boven, in de badkamer, hangend over het babybadje maakte ik een wiegende beweging en riep ik N als er weer een wee opgang kwam zodat hij mijn onderrug kon masseren, ook dat hielp ontzettend!

Eenmaal weer op bed is de verloskundige gaan voelen hoeveel cm ontsluiting ik al had en gelukkig ik had al 6-7 cm ontsluiting, dus we mochten het bad gaan opzetten! N is samen met de verloskundige naar beneden gegaan om alles klaar te zetten en ik ben weer onder de douche gaan zitten.

N had een oase van rust gecreëerd, alle gordijnen waren dicht, rustgevende muziek stond op en overal stonden kaarsen

Om 18.00 kan ik eindelijk het bad in, heerlijk! Toen ik de woonkamer in kwam had N een oasemassage-l van rust gecreëerd, alle gordijnen waren dicht, rustgevende muziek stond op en overal stonden kaarsen, zo fijn! Eenmaal in bad kreeg ik mijn ademhaling weer helemaal onder controle en tussen de weeën door ben ik zo ontspannen dat het voor mij voelde alsof ik even in slaap viel (dit had ik overigens ook toen ik op bed lag en de ademhaling onder controle had), als ik de video van de bevalling terug kijk zie je dat ook duidelijk. Op het moment dat ik helemaal ontspannen ben drijven mijn armen naar boven, voor mij voelde het echt als slapen maar waarschijnlijk was dit dan zelfhypnose?! Inmiddels is de kraamhulp ook al gearriveerd en ik hoorde haar zachtjes zeggen dat ze dit zo mooi vond om te zien. Mijn houding was overigens ook helemaal zoals ik zelf voorspeld had, niemand mocht tegen me praten, ook N niet! N heeft me ook light touch massages gegeven toen ik in bad zat, zonder dat ik erom vroeg, alsof hij het aanvoelde, hij deed dit zo goed, ik bleef gewoon in mijn ‘zelfhypnose’.

De afwisseling tussen persen en het naar beneden ademen voelt voor mij op dat moment goed

Om 18.45 beginnen de persweeën die ik opvang met de ademhaling technieken, ik probeer L op deze manier naar beneden te ademen. Dit voelt heel goed en fijn maar op een gegeven moment kreeg ik zelf het gevoel dat dit niet opschoot waardoor ik af en toe toch echt ben gaan persen, de afwisseling tussen persen en het naar beneden ademen voelt voor mij op dat moment goed en ik ben hier mee doorgegaan totdat de verloskundige om 19.30 aan mij vraagt of ik het bad uit wil komen, ze kan het hartje van L niet goed horen (en van wat ik hoor is haar hartslag erg laag) en ze geeft aan dat dit beter zal gaan als ik uit het bad kom. Naast het bad staat de bank (op klossen bedekt met plastic en lakens) waarop ik ben gaan liggen, na 5 minuten geeft de verloskundige aan dat ik weer in bad kan gaan als ik wil maar ik lag eigenlijk wel prima op de bank en wilde op dat moment blijven liggen. Vanaf het moment dat ik op de bank lag ben ik bij elke perswee gaan persen, dat voelde op dat moment beter dan naar beneden ademen en ik kon ook niet meer wachten om de kleine meid in mijn armen te hebben. Ik blijf mega ontspannen tussen de pers weeën door, ik blijf ‘in slaap vallen’ en een klein half uurtje later is L geboren!!!

De kraamhulp en verloskundige waren erg onder de indruk van de bevalling

De kraamhulp en verloskundige hebben zich echt aan ons geboorteplan gehouden, ze waren erg onder de indruk van de bevalling (hadden beide nog nooit een ‘hypnobirthing’ bevalling gedaan/gezien). De verloskundige gaf ook aan dat ze zou willen dat meerdere bevallingen zo zouden gaan.

Als mensen nu aan mij vragen hoe de bevalling is gegaan kan ik alleen maar zeggen dat de ‘pijn’ niks voorstelt, en kan ik alleen maar zeggen dat het een hele mooie ervaring is

Op het moment dat ik ben gaan persen (en ook wat oerkreten heb laten horen) voelde het voor mij heel even alsof het niet meer ‘hypnobirthing’ was maar doordat ik me tussen de weeën door nog steeds zo goed kon ontspapnnen en ik echt naar mijn lichaam luisterde heb ik dat gevoel snel los gelaten. Als ik nu terug kijk is de bevalling echt helemaal gegaan zoals ik voor ogen had (al is L niet in bad geboren). Als mensen nu aan mij vragen hoe de bevalling is gegaan kan ik alleen maar zeggen dat de ‘pijn’ niks voorstelt, en kan ik alleen maar zeggen dat het een hele mooie ervaring is. Ik vond de dagen erna dat je lichaam moet herstellen bijna onplezieriger dan de bevalling zelf, maar de ‘roze wolk’ waar je dan op zit verdoezeld de onplezierigheden dan helemaal!

We hadden nooit zo’n fijne bevalling kunnen hebben als we de cursus niet gevolgd hadden

gezin-lWe hadden nooit zo’n fijne bevalling kunnen hebben als we de cursus niet gevolgd hadden. Het heeft ons zo veel zelfvertrouwen gegeven. Vooral N die voordat we aan de cursus begonnen nog steeds geen fijn gevoel had over een thuis bevalling en hij is uiteindelijk degene van ons twee die heeft geroepen dat we dit wel met z’n tweetjes zouden kunnen en dat ook hij wilde dat de verloskundige pas zo laat mogelijk zou komen.

Ik wil ook nog even zeggen dat de flexibiliteit wat jij op de eerste cursus dag hebt aangeven echt heel belangrijk is! Hierdoor heb ik tot op het laatste moment er rekening mee gehouden dat we eventueel toch naar het ziekenhuis zouden moeten en heb ik ook bepaalde dingen die ik voor ogen had losgelaten en alles op me af laten komen.

Nogmaals heel veel dank Chantal, de cursus was zo ontzettend leerzaam en nog leuk en gezellig ook!