Hypnobirthing

Hypnobirthing
Hypnobirthing is een zwangerschapscursus voor aanstaande moeders en hun geboortepartnerpartner (in de meeste gevallen de vader). De cursus helpt je om je kindje op een kalme, ontspannen manier geboren te laten worden.
Aan den lijve heb ik ervaren hoe het is om een kindje op de wereld te brengen met Hypnobirthing. Het is een fantastische samenwerking tussen moeder, geboortepartner en kind!

Volledig ontspannen tijdens de laatste fase van de geboorte

Volledig ontspannen tijdens de laatste fase van de geboorte

Waarom Hypnobirthing?
Gebruik Hypnobirthing om je op de geboorte van je baby voor te bereiden en leer samen met je partner:

  • met vertrouwen naar je bevalling toe te leven
  • hoe je prettig kunt bevallen zonder pijnstilling
  • krachtige technieken die je helpen diep te ontspannen waardoor je lichaam optimaal kan werken en jij je in control blijft voelen
  • effectieve ademhaling, waardoor je zonder hard te persen je kindje kunt baren en jij energiek en fit blijft
  • welke grote rol je partner kan spelen
  • veel praktische tips, thuis en in het ziekenhuis toe te passen

Lichaam en geest
Om een rustige, kalme geboorte te beleven leer je tijdens de cursus om je geest, je hoofd, je gedachten in ‘de juiste stand’ te krijgen. Je leert hoe je lijf werkt tijdens het geven van geboorte. Door je lichaam en haar processen te snappen en daar in mee te gaan, kan je rustig en ontspannen baren. Daarnaast werk je met affirmaties en visualisaties.

ASP

Naast de mentale voorbereiding, is er de lichamelijke. Ademhalingstechnieken, houdingen, massage. Allerlei technieken die het baringsproces ondersteunen. Je oefent ze thuis, alleen én met je partner. Tijdens de cursus leert ook je partner om jouw baringsproces optimaal te steunen.

“We believe that every woman has within her the power to call upon her natural instincts to bring about the best possible birthing for her baby and herself”

Marie F. Mongan

Zelfhypnose
Binnen de cursus leer je het toepassen van zelfhypnose. Dat klinkt een beetje vreemd (mijn eerste associatie was ‘Rasti Rostelli’), maar het is niets meer of minder dan een staat waarin we allemaal regelmatig verkeren. Denk bijvoorbeeld aan het moment op de fiets waarin je ineens denkt: “Hè, ben ik al hier?” of wegdromen tijdens een vergadering. Zelf ervaar ik het regelmatig tijdens het haken. Het is niks engs, je bepaalt zelf of je in hypnose gaat en je hebt te allen tijden controle over wat je doet, zegt of denkt. Wanneer je zelfhypnose toepast tijdens de geboorte van je kindje vermindert dit spanning, angst en pijn.

Het is goed om te weten dat de KNOV hypnose heeft opgenomen in haar lijst van toe te passen pijnbestrijding.

Film
Kijk hier voor een geboorte met Hypnobirthing:


Meer filmpjes zijn te vinden op het HypnoBirthing YouTube-kanaal.

Hypnobirthing Utrecht | HypnoBirthing Wijk bij Duurstede | Doula